Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kifehéredés

A Patriciustól a Királyudvaron át a Patriciusig

2006.11.05. 15:52 - Albert gazda

Elveresedtünk alaposan mostanában, ezért szembemegyek a tendencióval hirtelen. Kóstoltam, azazhogy ittam jó pár fehéret az elmúlt egy-két hétben, köztük egészen finomakat is. És felbukkan egy majdnem új szereplő a Művelt Alkoholista horizontjának nadírján: a Patricius Borház.

Patricius Borház Tokaji Furmint 2005

A Kékessy Dezső-érdekeltség 1999-ben készített először bort, a 2000-es évjáratú aszúkkal lépett piacra, s kellett néhány év, hogy vezetői a száraz furmint röneszánszát látva úgy döntsenek, megpróbálkoznak ezzel is. Pillanatnyilag a 2005-ös aktuális, amely nem egészen követi a Szepsy István által kijelölt utat. Egyrészt csupán negyede érett fahordóban, másrészt nem dicsekedhetik brutális alkoholokkal, a 13-at sem éri el a fok. Fene bánja. Zöldessárga, elsőre tuttifruttis, gyümölcsös, másodjára előjönnek mineráliák. Könnyed, egyenes, tiszta ízű, jó ivású. 4 pont, plusz szívből jövő ajánlás.

Gróf Degenfeld Tokaji Sárgamuskotály 2005

Számomra ez a bor etalon. A tarcali pincészet legnagyobb mennyiségben készülő és legpopulárisabb tétele. Fajlélesztős, acéltartályos technobor, ofkorz, de annyi baj legyen. Műfaján belül ugyanis már-már egyéniség. Minden évben tükrösen halványsárga a színe, s olyan eleganciával hozza a muskotályos illatokat, mint a pinty. Semmi túlzott parfümösség és ostoba fülledtség. Ízben ugyanez, könnyed, friss, dinamikus, a félszárazságnyi cukorhoz éppen elegendőek a savak és a zamatok. Lecsengése is hosszú és jóleső. Mestermunka. Ahogyan móricka a csajozós bort elképzeli. Vastag 5 pont.

Pannonhalmi Apátság Olaszrizling 2003

Az apátok olasza nagyon megtetszett nekem vagy másfél éve, vettem belőle két palackkal üstöllést. Aztán mikor kibontottam az egyiket, mérges lettem. Mélysárga, ellustult, holtfáradt bor volt ő. Ám a másik megmaradt, s most úgy gondoltam, végzek vele. Ért ehelyett a kellemetes meglepetés. Színében semmi pirkadás, csillogó arany, látványos ablakok a pohár falán, majd minerális illatok, nagyjából úgy, mint a múltkori chardonnay-nál. A fa sem sok, noha kirajzolód. Közepesnél kerekdedebb test, elsimult savak, a struktúra még rendben, él a bor. Kicsi kesernye, dió, palackérett ízek. 5 pont simán megvan. Kár, hogy nincs harmadik palackom.

Királyudvar Úrágya Furmint 2002

Ebből nem kettő volt, hanem hat, és az utolsót megelőzően sorra került kettő csúnyán leszerepelt. Mint az is, itt, amely Tannin kolléga kollekciójából származott. Öregek voltak, édesek, unalmasak. Vagy csak rossz életszakaszukban kaptam, kaptuk dugóhúzóvégre szegényeket. Mert feltámadás történt ebben az esetben is. Négyévességére rácáfoló aranyszín, még kivehető zöldes reflexekkel. Orrban ásványosság támad, akárha pompás 2000-es előképére próbálna utalni. Érett gyümölcsösség, aszalt barackkal, kis füsttel. Édessége és szesze korábban rendre több volt, mint jólesett volna, most nem. Perfekt egyensúly savak, alkohol és cukor közt, úgy elfogyott, mintha sohasem lett volna. Vastag 6 pont. Kár, hogy nincs hetedik palackom.

Pók Tamás Egri Leányka és Zengő 2002

Pók Tamás borainak meglátásom szerint általában idő kell, ezért sem zaklattam vagy két évig ezt a zengő leánykát (párdonbocsánat). Rosszul tettem feltehetőleg. Ez például egyáltalán nem csillogott olyan szépen, mint a fentebbiek. Illatában is zárt, alig tudtam kicsiholni, kiforgatni belőle valamit, és amit mégis, azt sem könnyű leírnom. Talán némi csonthéjasság. Ízben is határozatlan és lendülettelen. Semmi izgalom. Ezúttal ez nem tetszett, de megittuk, úgyhogy 3 pont.

Füleky Kúria Palandor Furmint 2004

Az ex-fülekys Bodó–Bott Judit keze nyomát viselő dolgokért általában oda vagyok meg vissza, hogy és miért, arról itten olvashatni. A Palandor mint dűlőszelektált verzió a 2005-ös Tokaji őszre készült, s előkerült belőle egy példány. Őrizgettem mostanáig, mert amikor szűk egy éve megkóstolhattam, sokkal keményebbnek és időigényesebbnek sejlett, mint válogatatlan párja. Okosan döntöttem. Frissen szép szín, rendkívül ásványos illat. Messze a legminerálisabb az itt elemzettek közül. Szájban jó test, határozott savak, magas, tömör szerkezet. Vannak gyümölcsök is, háttérben. Csontszáraz karakterű, koncentrált, férfias bor, ha szabad ilyent. Hosszú, lecsengését a kövek és a savak vezetik. Még mindig érhetett volna. Izmos 7 pont.

Thummerer Egri Pinot Gris 2001

Csillogóan élénk sárga, ahogyan egy késői szüretelésű tételtől el is várja az embör. Illatában rengeteg gyümölcs, körte, citrom, ananász meg hasonlók, és az édesség ígérete. Az ígéret beváltatik. Ízei próbálnak szerteágazni, de a cukortartalom végül felülkerekedik a szerénynek tűnő savakon és minden egyeben. Ahhoz képest, hogy ötéves immár, nem mutatja korosnak magát, búcsúja sem rossz, de sokkal magasabbra kellene ágaskodnia, hogy szeressem. 5 pont.

Patricius Borház 4 Puttonyos Aszú 2000

Egy tökéletes bor. Szoktam gondolkodni rajt’, miért mondanak le egyre többen az alacsony puttonyszámú aszúk készítéséről. Hiszen nagyon kedvelem az ilyeneket. Egyrészt, mert még jól ihatóak, az első két pohárka után megkívánódik a harmadik, másrészt, mert az áztatás mián kiérezhetni belőlük, hogy mégiscsak aszúk volnának. Mint ez is. Szépséges mélysárga, tartalmas illatokkal. Mindenféle aszalt gyümölcsök, botritisz, kövek, avar, árnyalatnyi erdei gomba. Szájban pedig lenyűgöző. A fentieket folytató díszítő jegyeken túl arányos szerkezet, komplex ízek, krémes textúra, kilométeres lecsengés. Márpedig ha engem valamivel le lehet venni a lábamról, az a krémesség. 8 pont, vígan.

Címkék: 2005 2003 fehér négypontos hatpontos 2002 2004 ötpontos tokaj eger 2000 hárompontos pók tamás hétpontos nyolcpontos füleky királyudvar 2001 pannonhalmi apátsági pince pannonhalma degenfeld patricius thummerer

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1117255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pasa 2006.11.05. 17:01:21

Reneszánsz száraz furmint? A furmint mindíg száraz volt! ( külön volt az édes ) Az utóbbi időben félédesre pancsolták. Így tavaly azt mondták a szemembe, a tokjiak, hogy csak félédes termett.

shiraz 2006.11.05. 17:47:12

szvsz az európai, de az amerikai piacon is már évek óta fehérbor erősödés van. főleg a nagy borok területén. kiváncsi vagyok mikor gyűrűzik be.
szvsz a Patr. Fr. és a 4p Aszújuk között kisebb a különbség a ti rendszeretekben megfogalmazott 4 pontnál. talán 1p. az aszú javára.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2006.11.05. 19:34:09

Én úgy látom, hogy amennyire a gasztróban egyre terjed a könnyedség, a fehér húsok előre törnek a vaskos sztékek és a csincsogos csülkök melett és ahogy a zsíros-olajos rántást sütést kezdi felváltani a párolt zöldéseges és salátás vonal és ahogy a friss halételek is népszerűsödnek az egészséges életmód jegyében úgy egyre jobbak a kilátások a fehérborok frontján.

Ami persze a magyar boréletnek és legfőképp Tokajnak pontr kapóra jön.

Albert gazda 2006.11.05. 20:28:25

Kedves pasa, a furmint persze, hogy száraz volt, de attól még a száraz furmint szélesedő körbeli röneszánsza mostan van, szerintem, s nagyjából a 2000-es Úrágyával kezdődött, amely amúgy félszáraz volt. Nálam hamarabb kezdődött, asszem, a 94-es Oremus Grand Selectionnal és az akkortájti Mandulással, amelyekben a perpillanatnyilag is szeretett Mandolás előképeit tisztelhetjük, ha jól rakom össze a közelmúlt bortörténelmét, mert utána nem néztem.
Kedves shiraz, egyrészt ezt a begyűrűzést igencsak is pártolom, talán időnként észrevehetni, hogy nálam zajlik már, másrészt én nagyon-nagyon szeretem ezt a 4 puttonyost, az vesse rám az akármelyik követ, aki szerint rosszul sikerült példány.

pasa 2006.11.05. 20:52:02

Kedves Albert gazda! Helyes lenne ha a színét is attól tennék függővé, hogy minek a reneszánsza van? Esetleg idén lehetne rozé, jövőre pedig halványkék a menő furmint? Nos, a kérdésem az, hogy egyátalán miért szünt meg a becsületes száraz, és jött helyette kizárólagosan a kontyalávaló félédes.

shiraz 2006.11.05. 23:27:28

Albert, félreértettél. Nem azt mondtam, hogy a Patr. 4 p Aszú nem jó,hanem azt, hogy a száraz Fr jobb 4 pontnál. Szigorúan szvsz persze. :))

Cirfandlia 2006.11.06. 10:24:56

2000es Úrágya félszáraz lett volna? Biztos ez? A 2002es viszont biztos maradékcukros, ott át is billent a kategórián de a 2000nél nem rémlik. Érzetre biztos nem. MAx alk. édesség de ugye az más.
süti beállítások módosítása